geld maakt niet gelukkig-visualVoorstelling Geld maakt niet gelukkig

november 2015

In november zullen wij het toneelstuk: ‘Geld maakt niet gelukkig’ op de planken brengen in Cultureel Centrum De Schakel, onder de regie van Toon van Overdijk. Het is een komedie in drie bedrijven, geschreven door Gerben Pijl.

Korte inhoud

Ferdinand en Marie-Claire liggen in scheiding. Ferdinand is het hele huwelijk door een vervelende knorrige man geweest met weinig respect voor vrouwen. Nadat de kinderen het huis uit zijn gegaan is het alleen maar erger geworden en Marie-Claire heeft uiteindelijk besloten voor zichzelf te kiezen en haar biezen te pakken. Ze komt van een welgestelde familie en heeft veel oud geld, dus heeft ze een ander huis weten te kopen, ergens ver weg van Ferdinand. Ferdinand zelf daarentegen heeft niet zoveel geld. Hij is recentelijk ontslagen, omdat hij zijn vrouwelijke collega’s niet waardeerde en zit nu in een groot huis met hoog oplopende kosten. Hij zit in zak en as en wordt geholpen door zijn dochter Petra, die besloten heeft een tijdje bij haar vader in te gaan wonen tot hij alles weer een beetje op de rails heeft staan. Zijn andere steun en toeverlaat is de buurvrouw, Annie, die zo nu en dan even wat eten brengt of schoon komt maken. Dan, op een dag, komt er een belangrijke brief uit het buitenland, afkomstig van mevrouw Nijenroode-Berghensteyn, de oud tante van Marie-Claire. De inhoud van de brief zorgt ervoor dat het huishouden van Ferdinand nooit meer hetzelfde zal zijn……

Cast: ‘Geld maakt niet gelukkig’

Jan Jansen FERDINDAND VAN BRUGGEN:
Knorrige man van middelbare leeftijd.
Vrouwonvriendelijk en een beetje
knullig. Raakt snel in paniek. Op geld
belust.
Jan Jansen PETRA VAN BRUGGEN
Dochter van Ferdinand en Marie-
Claire. Rond de dertig. Verzorgend en
nuchter type. Even als haar vader nogal
inhalig en zeer berekenend.
Jan Jansen BUURVROUW ANNIE
Beetje volks en eenvoudig, soms wat
luidruchtig en ordinair type. Geen blad
voor de mond. Roddelt veel, maar heeft
een groot en goed hart.
Jan Jansen MEVR. NIJENROODE-BERGHENSTYEN
Oud tante van Marie-Claire, loopt al tegen de 80. Bijziend, beetje doof en slecht ter been. Is een zeer rijke vrouw en gewend aan personeel. Duidelijke mening, deftig en bekakt.
Jan Jansen MARIE-CLAIRE VAN BRUGGEN
Vrouw van Ferdinand, van middelbare
leeftijd. Vrijgevochten type, heeft wel geld, maar loopt er niet mee te koop. Houdt veel van haar kinderen en is om hen bij haar man gebleven. Diep in haar hart houdt ze nog van Ferdinand, maar hij moet eerst veranderen.
Jan Jansen MAN (DIRECTEUR)
Baas van Ferdinand. Goedlachs en vriendelijk.